Recepty
Vítejte na stránce lukas120kosik.websnadno.cz v sekci Recepty
Úpravu tohoto bloku zahájíte dvojklikem...
Osie hniezda
850 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžičku soli, 100 g kryštálového cukru, 100 g masla alebo margarínu, 40 g droždia, pol litra mlieka, hrozienka, posekané orechy, vanilkový a kryštálový cukor, škoricu, 100 g masla a žĺtok.
Do trošky osladeného mlieka dáme napučať droždie, pridáme ostatné prísady (maslo rozpustené), zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť a potom ho rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme, posypeme škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom, hrozienkami a posekanými orechmi. Pokvapkáme rozpusteným maslom. Zvinieme a závin krájame asi na 1 cm hrubé rezy, ktoré ukladáme na vymastený plech, necháme ešte vykysnúť, potrieme ich žĺtkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Tvarohový závin
Co budete potřebovat
500 g lístkového těsta
500 g tvarohu
100 g cukru
20 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek
strouhaná kůra z citrónu
50 g rozinek
50 g rozehřátého máslo na potření
50 g rozdrobených piškotů na posypání
Těsto rozdělte na dva díly. Každý zpracovávejte zvlášť. Na pečícím papíře vyválejte těsto vyválejte na obdélník asi 2 milimetry silný. Vyválené těsto propíchejte po celé ploše vidličkou, potřete máslem a posypte rozdrobenými piškoty.
Z cukru, másla, vejce a žloutku ušlehejte hustý krém. Přidejte citrónovou kůru a oprané rozinky, tvaroh a vše dobře utřete.
Střed vyváleného těsta potřete tvarohovou nádivkou. Tvaroh přikryjte jednou stranou těsta a potom druhou stranou. Konce závinu založte a závin přeneste i s pečícím papírem na plech. Závin potřete po povrchu rozšlehaným vejcem.
Pečte asi 40 minut při 220 ºC. Upečený závin nechte deset minut v klidu, aby se nádivka zpevnila. Na závěr pocukrujte a nakrájejte na řezy.
Dobrou chuť!
Jablečno tvarohový závin
Suroviny:
listové těsto (0,5 kg)
2 měkké tvarohy
3 jablka
2 vejce(žloutek+bílek)
vanilkový cukr
hrozinky
oříšky, nebo mandle
cukr moučka (podle chuti)
trochu nastrouhané citrónové kůry
Postup
Listové těsto si rozdělíme napůl a z každé půlky vyválíme obdélník.
Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem a vanilkou, přidáme hrozinky a nastrouhanou citrónovou Naposledy vmícháme oloupaná, nahrubo nastrouhané jablka. Na vyválené pláty nasypeme doprostřed nastrouhané ořechy, na ně dáme tvaroh s jablky, znova zasypeme ořechy a zavineme do štrůdlu, tak jak umíme. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem, ozdobíme ořechy a párátky propícháme, aby nám měla kudy utíkat pára.
Webová stránka byla vytvořena pomocí on-line webgenerátoru WebSnadno.cz